Par- og familieterapi

PARTERAPI

Samliv og kæresteforhold byder på mange glæder, men også rig mulighed for uoverensstemmelser, misforståelser, konflikter osv. Nogle gange er det forskellige ønsker og behov i parforholdet som giver udfordringer, andre gange dukker reaktioner op fra tidligere forhold, eller ens opvækst, og påvirker parforholdet. 

Hver gang der opstår en krise eller konflikt, er der mulighed for at løse problemet, og i mange tilfælde komme stærkere ud af det.

Jeg tilbyder hjælp til par i alle aldre, og med alle seksuelle orienteringer, som ønsker at arbejde med sine problemer. f.eks. tilbagevendende eller fastlåste konflikter, problemer med at kommunikere eller forstå den anden, problemer med seksuallivet, konflikter over børn, partnere fra tidligere forhold, familieforhold osv.

Ofte er ens reaktioner i forhold til partneren delvist ubevidste. De bliver spillet ud i forhold til den nuværende partner, men hænger sammen med en dynamik, der stammer fra et andet forhold. 
Det er derfor vigtigt at afklare, om der er såkaldte ”overføringsreaktioner” involveret i de aktuelle problemer, i så fald hvor de kommer fra og hvad de drejer sig om, eller om problemet, eller konflikten, skyldes forskellige interesser og ønsker for samlivet.
Vi sigter efter at skabe en tryg situation, hvor I er villige til at se ærligt på jer selv og hinanden, villige til at forlade forældede strategier og åbne op for nærhed til din partner og dig selv.
 
Vi stræber efter at arbejde så fokuseret, aktivt og intenst som muligt i hver session, identificere og imødegå uhensigtsmæssige strategier, og holde stress og svære følelser på et acceptabelt niveau. 

Vi er omhyggelige med at undersøge jeres reaktioner og håndtere udfordringer, så I kan finde ud af hvad der hæmmer jer, og arbejde igennem uløste følelsesmæssige konflikter og mobilisere jeres indre ressourcer, potentialer, kærlighed og respekt for den anden og jer selv.

Vi søger mod en mere nuanceret forståelse af den anden og os selv, og mod til at imødegå destruktive og hæmmende vaner og hindringer, så I kan genfinde glæde og tilfredshed med jeres forhold og hinanden.

Vi identificerer løbende de problemer og dynamikker der dukker op, og definerer realistiske mål for jeres parterapi, og konkrete aktiviteter I kan gøre, for at styrke jeres forhold. 
Hvis vi skønner det nødvendigt, kan vi kombinere parterapien med individuelle sessioner, hvor vi bearbejder det som kommer op i parterapien på en mere individuelt fokuseret måde.

Vi indleder parterapien med at mødes halvanden til to timer, så vi får en grundig fælles forståelse af problemet, eller problemernes, karakter, omfang og baggrund, samt hvordan I hver især forholder jer til det, og hvilke dynamikker der er i spil, som bidrager til problemerne.  

Derefter beslutter vi os for hvordan vi skal gå frem, for at ændre jeres problem, og lægger en plan, som vi justerer undervejs efter behov.

I København

HJÆLP NÅR PARFORHOLDET SKAL AFSLUTTES

For nogle par er ønsker og behov så forskellige, konflikter så fastlåste, eller den ene part ikke interesseret i at fortsætte parforholdet, så man må erkende, at man står så langt fra hinanden, eller ikke har samme ønsker til samlivet, at man må skilles. 

I de tilfælde hvor parforholdet, eller familielivet, ikke kan genoprettes, er det vigtigt at afslutte samlivet på en respektfuld og værdig måde, særlig hvis der er børn involveret. Ofte er man ikke enige om at skilles, eller har forskellige syn på hvad der forårsagede det, og hvordan man skal forholde sig til den videre omsorg for børn og andre involverede. 

I den forbindelse er det en god ide, at bearbejde de følelser og konflikter der kan opstå i forbindelse med samlivsbruddet, så de ikke kommer i vejen for jer senere i livet, ikke mindst i samarbejdet omkring fælles børn. 

FAMILIETERAPI

Selvom familier som regel udspringer fra to voksne, som vælger at få et eller flere børn, er der, som bekendt, mange varianter og konstellationer af fælles børn, særbørn, delebørn osv. samt familiemedlemmer, og nogen gange venner og andre, der spiller en stor rolle i familiens liv.

De fleste gange går det godt. Der er harmoni, og man tager hensyn til hinandens behov og måder at være på. Andre gange er der et eller flere medlemmer af familien som ikke trives. Når det sker, vil det altid påvirke familielivet, og nogle gange kan et problem, som det oprindeligt var et enkelt medlem af familien der havde, sprede sig og påvirke hele familien.

Vi er fra naturens side skabt til at leve i familier og relationer, og har et stærkt behov for at høre til i de grupper vi identificerer os med. Ubalance i familiesystemet er i sig selv ikke et problem. Det kan være forårsaget af almindelig udvikling og vækst, f.eks. når et barn bliver ung og mere selvstændig end tidligere, eller en ung bliver voksen og flytter fra familien. 

Men ubalance i familien kan også være forårsaget af måden man forholder sig til hinanden på, eller problemer et familiemedlem har, f.eks. i skolen, på arbejdet eller i andre relationer. Andre gange er misbrug af alkohol, hash eller stoffer en del af problemet. Rusmidler kan bruges til at prøve at håndtere en udfordring, men giver som regel nye problemer. 

Andre problemer kan være følger af et familiemedlems egne psykiske problemer, eller adfærd, som vold, trusler, eller en afvisende eller fjendtlig holdning til nogen, man egentlig burde have et nært og fortroligt forhold til. 
Mange problemer i familierelationer har rødder i andre relationer, som regel fra forældrenes egen familiehistorie.

Et barn kan komme til at aktivere en forælders ubevidste dynamik, nogen gange uden det er klart, at det er det, der sker. Og selv i tilfælde hvor den voksne erkender, at der er en reaktion fra egen opvækst som bliver trigget af et barn i nutiden, kan forælderens dynamik blive spillet ud i forhold til barnet. 
Aktivering af gamle mønstre fra ens oprindelige familie er helt normalt og sker hver dag i alle familier. Det afgørende er, om man som forældre er bevidste om hvilke dynamikker som bliver aktiveret i en, så man kan se sine børn realistisk, og agere på en måde som støtter barnet og familiens udvikling. 

I mange tilfælde starter en forælder med at være helt eller delvist ubevidst om nogle af de dynamikker, der er aktiveret og fokuserer på barnets adfærd, eller andet uden for forælderen selv, som det, der giver problemer. Det, at erkende, at noget smertefuldt, eller uløst, fra fortiden er vækket til live igen vækker ofte følelser, som så vækker angst og ”forsvarsmekanismer”, f.eks. i form af en afvisende eller kritisk måde at forholde sig til barnet på. 

Vedvarende konflikter og problemer mellem børn og forældre fører ofte til, at man kommer længere væk fra hinanden. Men der er også mulighed for, at man som forældre kan se på sin egen opvækst på ny, og bearbejde gamle uløste konflikter, så forældre og børn kommer styrket og mere bevidste ud af problemerne.

Det man har overvundet giver som regel ny styrke og kompetencer, som man kan bruge fremover, og forebygger, at barnet viderefører uhensigtsmæssige mønstre i sit eget liv og relationer.

Hvad er sundt og hensigtsmæssigt?

Der er mere og mindre sunde måder at håndtere problemer og følelser på. At lukke øjnene for problemerne, og ignorere egne og andres følelser, eller have svært ved at holde vrede og frustration tilbage, så det fører til konflikter, løser ikke noget, men skaber utrygge børn og nye problemer.

Kan man derimod tale om problemerne på en måde så man respekterer og forstår hinandens forskelligheder og behov, samtidig som man er opmærksom på egne behov og følelser, kan man genoprette tryghed og sammenhold, og ofte komme tættere på hinanden. 

Jeg har erfaring med at hjælpe par og familier med forskellige typer og alvorlighedsgrader af problemer og lært, at man som regel kan gøre meget for at rette op på disharmoni og konflikter i familielivet, ved at tale om det der er svært. Man kan prøve at lukke øjnene, men problemer går sjældent væk af sig selv.

Det, vi arbejder med

Vi fokuserer på de usunde og mindre effektive reaktioner der opstår, når en familie udsættes for noget der er stressende eller udfordrende, med det formål, at løse problemerne, så alle i familien kan være den bedste version af sig selv og bidrage til familiens trivsel. 

Nogle gange er vejen dertil, at bringe konflikter, smertefulde erfaringer og følelser ud i det åbne, så alle i familien kan se, hvordan man påvirker hinanden. Hvis en i familien har et problem, angår det som regel alle. 

Vi fokuserer på adfærd og samspilsmønstre der er hæmmende for familiens trivsel, og prøver at forstå underliggende årsager og reaktioner, som de forskellige medlemmer af familien har. 

Ofte kan et eller flere familiemedlemmer se, hvad der sker på overfladen, men har ikke klarhed over de underliggende dynamikker, og heller ikke en fremgangsmåde til at hjælpe familien med at frigøre sig fra uønsket destruktiv adfærd og samspil.

Problemer kan opstå, når vi har svært ved at håndtere følelser der aktiveres inden i os, i forhold til andre familiemedlemmer. I stedet for at tale frit og konstruktivt om følelserne, reagerer vi med symptomer eller uhensigtsmæssige handlinger, kaldet ”forsvarsmekanismer”, som er ubevidste reaktioner i bestemte konfliktfyldte følelsesladede situationer, der driver en eller flere i familien et sted hen, hvor de ikke ønsker at være.

For at lykkes i familieterapi, som i al anden terapi, må alle involverede parter, forældre, børn og andre familiemedlemmer som eventuelt skal inddrages, samt psykologen, være villige til at være ærlige og gøre sit bedste, også når det vækker ubehag og stærke følelser.

På den måde kan familien, med psykologens hjælp, afklare de forskellige familiemedlemmers reaktioner og ønsker for familielivet, og rydde forhindringer af vejen, for at familien kan opnå sine mål.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål eller ønsker at høre mere om, hvad jeg kan tilbyde inden for supervision, uddannelse, samt sparring er du velkommen til at kontakte mig.