En effektiv og evidensbaseret metode
Intensiv Dynamisk Korttidsterapi (Intensive Short – Term Dynamic Psychotherapy; ISTDP) er udviklet i perioden mellem 1960-erne og 1990-erne af Dr. Habib Davanloo, som er professor emeritus i psykiatri ved McGill University i Canada. Der undervises i ISTDP over hele verden, særligt i Nordamerika og Europa, og metoden er i løbet af de seneste ti år blevet meget udbredt i Skandinavien.
Der er siden årtusindeskiftet publiceret omtrent 60 kliniske studier og metaanalyser af processer og effekter af ISTDP, særligt foretaget af professor Allan Abbass’ forskningsgruppe ved Dalhousie University i Canada, og metodens effektivitet i forhold til de mest udbredte psykiatriske lidelser, inklusiv meget komplekse lidelser, er på nuværende tidspunkt veldokumenteret.
ISTDP er udviklet til at behandle psykologiske problemer og symptomer, der er opstået som følge af traumatiske oplevelser under opvæksten, særlig i forhold til omsorgspersoner, som har ført til forstyrrelse af naturlig og normal tilknytning. Psykologiske/relationelle traumer forårsager en række komplekse følelser, som kan blive blokeret og undgået for at bevare tilknytningen. Når oplevelser i nye relationer senere i livet vækker disse konfliktfyldte følelser, kan angst og forsvarsmekanismer blive aktiveret og føre til de problemer og symptomer, klienten søger hjælp for.
Davanloo’s konklusion, efter at have studeret et stort antal patientbehandlinger i 1960’erne og 70’erne, var, at klienten som regel kun delvist har en bevidst fornemmelse af sammenhængen mellem traumatiske oplevelser under opvæksten og problemer i nutiden, da ubevidste processer i form af angst og forsvarsmekanismer kommer i vejen. Dette er essensen i al psykodynamisk teori og terapi, og bekræftet i senere studier af bl.a. Abbass og andre, som har forsket i psykodynamisk korttidsterapi og anden psykodynamisk psykoterapi.
Ubevidste mekanismer
Angst og forsvarsmekanismer er som regel helt eller delvist ubevidste for personen, som får disse reaktioner, og kan føre til forskellige psykiatriske symptomer som angst, depression, psykosomatiske/funktionelle lidelser, personlighedsforstyrrelser, samt brudte relationer, dårligt selvværd og generelt nedsat livskvalitet. De fleste klienter med angst, depression, misbrugsproblemer og relationelle problemer har følelsesmæssige blokeringer og forsvarsmekanismer, de ikke er opmærksomme på, men som ikke desto mindre i høj grad påvirker deres liv i negativ retning.
Disse ubevidste processer kan føre til negativ påvirkning af alle kroppens systemer, inklusive mave-/tarmsystemet, blodkredsløbet, åndedrætsorganerne, immunsystemet, muskler og huden. Desuden kan angst og forsvarsmekanismer føre til bekymringer om kroppens funktioner og konflikter med sundhedssystemet, sygemelding, depression og problemer med at fungere på arbejdsmarkedet.